Karate is een Oosterse vechtkunst die ontstaan is op het Japanse eiland Okinawa en haar wortels heeft in China.
Het is ontstaan in een tijd waarin men op het eiland Okinawa geen wapens mocht dragen van de overheersers van het ‘vaste land’ van Japan. Dit wapenverbod bracht de Okinawanen er toe om een uiterst effectieve vechtkunst te ontwikkelen waarin optimaal gebruik wordt gemaakt van de lichamelijke en geestelijke kwaliteiten van de mens. Er zijn in die tijd en in de jaren daarna meerdere karate ‘stijlen’ ontstaan. Het Okinawa Goju-Ryu Karate-do is één van de oudste.
Vandaag de dag wordt karate daarom ook niet alleen beoefend als zelfverdedigingskunst, maar ook als methode om je lichamelijke en geestelijke gezondheid te versterken en als lichaamscultuur en levensweg (-do).
De uitvoerige aandacht voor zaken zoals lichaamshouding, concentratie, ontspanning, doorzettingsvermogen, ademhaling, e.a. verbeteren niet alleen je lichamelijke en geestelijke gesteldheid maar kunnen ook van pas komen in het dagelijks leven.
Karate kan vrijwel door iedereen beoefend worden volgens eigen ingesteldheid en mogelijkheden. Men mag toch niet uit het oog verliezen dat een goede kennis van de karatetechnieken een lange, geduldige en harde training vereist.
Het Okinawa Goju-Ryu Karate-do is een traditionele karate-vorm die zijn oorsprong vindt in de Chinese gevechtstradities van de provincie Fujian (China) vanaf de 17e eeuw.
De Okinawa Goju-Ryu karate-grootmeester Morio Higaonna Sensei, 10de Dan, heeft het traditionele Goju-Ryu Karate-do over heel de wereld bekendgemaakt.
Morio Higaonna - 2016
Wanneer men het moderne karate analyseert, komt men tot de vaststelling dat vele oude, traditionele waarden en trainingsfilosofieën verloren of vergeten zijn.
In Goju-Ryu zijn deze nog altijd in gebruik, zoals bijvoorbeeld krachttraining (Hojo Undo). Hierbij worden speciale traditionele hulpmiddelen als kongoken, chi-ishi, nigiri-game enz.. Het is noodzakelijk om je eigen kracht tot op een effectief bruikbaar niveau uit te bouwen.
Alhoewel de andere stijlen oorspronkelijk Sanchin (ademhalingskata) ook beoefenden, is hij nu vrijwel uniek voor Goju-Ryu Karate-do. Higaonna Sensei zegt altijd: “No Sanchin, No Power!”.
Ook het systeem van opwarmingsoefeningen is een integraal deel van de training. Het omvat rek- en strekoefeningen, krachtoefeningen, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen (die de grondslag voor Sanchin leggen) e.a..
Naast de gebruikelijke aandacht in alle karatestijlen voor stoot-, slag-, afweer- en traptechnieken, kent het Goju-Ryu Karate-do eveneens een uitgebreid scala van grepen, klemmen en werptechnieken.
Ook de solide en cirkelvormige bewegingen, evenals kakie (klevende handen) zijn een typisch kenmerk van het Okinawa Goju-Ryu Karate-do.
Harde en krachtige slag- en traptechnieken worden afgewisseld met snelle lichaamsverplaatsingen, ontwijkingen en oefeningen, waarbij juist de kracht van de tegenstander ten eigen voordele wordt benut.
Naast de fysieke verschillen zijn er ook belangrijke filosofische verschillen tussen Goju-Ryu Karate-do en de andere stijlen.
De meeste stijlen concentreren zich voornamelijk, en sommige volledig, op competitiekarate. De training en geestelijke benadering is op het verslaan van een tegenstander gericht. In dit proces gaan de meeste traditionele waarden verloren en vrijwel alle effectieve karatetechnieken worden opgegeven in ruil voor verwaterde technieken die scheidsrechters imponeren. De deelnemers worden hier eigenlijk technisch beperkt tot een aantal op het tornooi toegestane technieken.
Morio Higaonna Sensei vat de Goju-Ryu Karate-do aanpak als volgt samen: “Karate is zeer diep en als u ophoudt na enkel sportkarate gedaan te hebben, heeft het helemaal geen betekenis gehad. Ons doel is een karate te beoefenen die we kunnen volhouden tot we 60, 70 of 80 jaar oud zijn. Ons doel is niet iemand te verslaan of een competitiematch te winnen, ons doel is het correct aanleren en doorgeven van de juiste technieken en kata aan de toekomstige generaties. Dit alles in de vorm zoals die aan ons is gegeven.”
Okinawa Goju-Ryu Karate-do is een veelomvattende karatestijl die een harmonieuze ontwikkeling van lichaam en geest beoogt. Beoefening ervan is een uitstekende manier om aan moed, doorzettingsvermogen, controle, zelfbeheersing en zelfvertrouwen te werken.